How to: tafel dekken met placemats

Het is een grappig iets, een tafel dekken. We nemen de tijd om vorken, messen en borden zorgvuldig te schikken, en dan bedekken we alles met eten. Het is alsof we zeggen, “dit ziet er mooi uit, maar laten we het verpesten en vies maken.” 

Natuurlijk is het niet onze bedoeling om de tafel te verpesten. We proberen gewoon te genieten van een maaltijd met vrienden of familie. Maar misschien is dat wel de bedoeling van tafeldekken: een ruimte creëren die zowel mooi als functioneel is en waar we kunnen samenkomen om een maaltijd te delen en bij te praten. 

Het dekken van de tafel is een kunst. Je kunt het zo eenvoudig of ingewikkeld maken als je wilt, maar er zijn een paar basisprincipes die iedereen zou moeten kennen. In deze blogpost bespreken we placemats en hoe je ze kunt gebruiken om je tafel te versieren. Placemats zijn er in alle soorten en maten, dus het is belangrijk om de juiste voor jouw etentje te kiezen.

4 zwarte placemats op een houten tafel met 3 voorbeelden van afdrukken eronder

Hoe dek jij jouw tafel?

Voor velen van ons is de manier waarop we onze tafel dekken een kwestie van persoonlijke voorkeur. Sommigen houden het graag eenvoudig, met een bord en een vork, terwijl anderen er helemaal voor gaan met meerdere gangen en een uitgebreide bestekset. Afhankelijk van de luxe van jouw etentje bepaal je de aankleding van jouw tafel.

De eerste stap is hoe dan ook het kiezen van een tafelkleed. Effen linnen is altijd een goede optie, maar ga gerust voor iets fleurigers als je je feestelijk voelt. Zodra je een tafelkleed hebt gekozen, is het tijd om te bepalen welke borden je wilt gebruiken. 

Voor een formeel diner gebruik je natuurlijk het beste servies. Voor een informele maaltijd is alledaags servies prima. Leg vervolgens het bestek klaar. Officieel leg je de vork aan de linkerkant van het bord en het mes aan de rechterkant. 

Als je meerdere gangen aanbiedt, gebruik dan naarmate de gangen vorderen steeds kleiner bestek en werk altijd van buiten naar binnen. Tenslotte zet je bij ieder bord een drinkglas neer en klaar is kees!

Kleed jouw tafel aan met een persoonlijke placemat

Placemats zijn één van die dingen waar je niet echt over nadenkt totdat je ze nodig hebt. En als je ze nodig hebt, is dat meestal omdat je een etentje organiseert en jouw tafel wel een beetje opgefrist mag worden. Een eettafel is namelijk niet compleet zonder een placemat. Maar waar vind je de perfecte placemats? 

Eén ding is zeker: je hoeft geen genoegen meer te nemen met een standaard placemat uit een (online) winkel. Je kunt in onze webshop namelijk een eigen placemats maken met behulp van een foto, sjabloon of afbeelding uit de collectie. Met slechts een paar benodigdheden kun je aangepaste placemats maken die jouw tafel een persoonlijk tintje geven en het eten nog aangenamer maken.

Placemat op een houten tafel met daaronder 3 andere voorbeelden

Placemat met eigen foto laten bedrukken

Een placemat is niet zomaar een stukje stof of papier. Het is een manier om persoonlijkheid aan jouw tafel toe te voegen en het tafelen leuker te maken. Als je op zoek bent naar echt iets unieks, iets dat niemand anders heeft, kies dan voor een placemat met eigen foto

Met deze service kun je een foto naar keuze uploaden. Van een gezinsfoto tot een afbeelding van de natuur op jouw laatste vakantieadres. Alles wat jij kunt bedenken, is mogelijk. Een leuk idee: maak voor ieder gezinslid of iedere gast een eigen, unieke onderlegger. Maak deze nog persoonlijker door er ook nog een tekst aan toe te voegen. 

Om een aantal ideeën te noemen:

  • Voor jouw moeder of vrouw zou je er een foto op kunnen zetten van haar met haar kinderen of een lieve tekst. 
  • Voor jouw vader of man zou je er een foto op kunnen zetten van hem terwijl hij zijn favoriete hobby doet. 
  • Voor de kinderen zou je een foto kunnen toevoegen van hen met jullie huisdier of terwijl ze hun favoriete bezigheid doen. 
  • Voor de grootouders kun je er een foto van de kleinkinderen op de placemat laten printen. 
  • Voor een vriend(in) kun je kiezen voor een leuke foto of selfie van jullie samen.

Kortom, met zoveel mogelijkheden vind je vast en zeker de perfecte placemat voor iedere eter.

Foto van 2 zwanen op een placemat met voedsel erop

Een placemat uit de collectie voor ieder themafeestje

Van alledaags tot exotisch, een placemat kan elke maaltijd opfleuren. En met zo’n grote verscheidenheid aan stijlen om uit te kiezen, is er in de collectie zeker een placemat die bij jouw smaak past. Voor de trendvolgers zijn er moderne ontwerpen als marmer en goud. Voor de outdoor liefhebber zijn er exotische beelden van de jungle en tropische stranden. 

De dierenvriend kan zijn of haar tafel bedekken met dierenprints of dierenfoto op een placemat. Wat jouw stijl ook is, een placemat uit de collectie zal elke maaltijd onvergetelijk maken. Bovendien zijn deze collecties ook geschikt om de aankleding van jouw themafeestje helemaal af te maken.

Hoe ziet jouw ideale placemat eruit?

Andere artikelen

Een vierkant naambord met abstracte look wordt opgehangen
Naambordje voordeur
Thirza

Welke naam op een naambordje?

Een naamplaatje naast de voordeur heeft één erg simpele, maar tegelijk functionele reden. Een naambordje bij de voordeur maakt namelijk aan de hele wereld duidelijk

Artikel lezen »
Drie jongens op canvas op een zandkleurige muur
Canvas
Eva

Wat is canvas?

Een foto op canvas: populaire wanddecoratie Denk je aan wanddecoratie, dan denk je waarschijnlijk direct aan canvas. Canvas is verreweg de populairste wanddecoratie. Je kunt

Artikel lezen »