Welke naam op een naambordje?

Een naamplaatje naast de voordeur heeft één erg simpele, maar tegelijk functionele reden. Een naambordje bij de voordeur maakt namelijk aan de hele wereld duidelijk wie er in een bepaald huis woont. Dit is handig voor vrienden of familie die op bezoek komen, maar misschien nog wel belangrijker voor de bezorgers die een pakketje komen brengen. Ook de buurtgenoten zullen het waarderen als ze snel en gemakkelijk kunnen zien wie er in een bepaald huis woont. Als de hele buurt een bordje met naam bij de voordeur heeft hangen, geeft dit de buurt bovendien al snel een gezellige uitstraling. 

Kort gezegd, is een naambordje met naam en huisnummer is heel nuttig. Maar hoe bepaal je het ontwerp van jouw naambordje? En nog belangrijker: welke naam zet je op een huisnaambord?

Naambordje naast de voordeur

We zijn allemaal wel bekend met de mogelijkheid van een naamplaat naast de voordeur. Ben je echter ook al op de hoogte van alle opties die je hebt als je een eigen naamplaat wilt maken? Uiteraard kun je zelf een naam aan een naambordje toevoegen, maar een naamplaat ontwerpen gaat veel verder dan dat. Je bepaalt zelf onder andere de vorm, het formaat, de kleuren en het design van de opdruk van de aluminium naamplaatjes of een naambord van glas.

Een andere keuze die je kunt maken, is het uiterlijk van een aluminium dibond naambord. Je kunt op onze website niet zomaar een standaard naambord ontwerpen, maar je maakt echt een uniek naambordje! Hier hoort ook zeker de stijl en look van het bord met naam bij. Qua keuzes kun je denken aan een achtergrond in verschillende kleuren, zoals een wit of zwart naambord, maar vergeet ook zeker niet de bordjes met een klassieke of industriële look. Of wat te denken van een persoonlijk naambord met eigen foto. De keuzes bij het naambordje maken zijn echt enorm!

Welke afdruk op een huisnaambord?

Door de online ontwerptool is het erg eenvoudig om jouw eigen bord met naam te ontwerpen. De lastigste stap zal het kiezen van de bedrukking zijn. Met name de keuze waarop je de naam of namen op het huisnaambord terug wilt laten komen, is lastig. Om je een inzicht te geven in de opties zetten we hieronder een aantal mogelijkheden op een rijtje. Tegelijkertijd zullen ook de voor- en eventuele nadelen van deze keuze worden benoemd.

Zeven mogelijke looks van een naambordje voordeur

Naambordje met naam

De meest voor de hand liggende optie is natuurlijk de achternaam van de bewoners op een naambord voordeur zetten. Hierbij kun je denken aan de gezamenlijke achternaam van een gezin, maar ook juist aan de verschillende achternamen van de huisbewoners.

Als je ervoor kiest om er alleen een achternaam op te printen, is jouw huis ook eenvoudig te vinden voor bezorgers. Bovendien is het de meest praktische oplossing, want je zult het naambordje niet steeds hoeven te vervangen als er iemand uit huis gaat of er een baby wordt geboren. 

Het nadeel van deze aluminium naambordjes is dat alleen de achternaam wel saai kan zijn en dat het niets laat zien over de mensen die er wonen. Om dit op te lossen, is het een mogelijkheid om ‘Familie …’ of ‘Fam. …’ voor de achternaam te plaatsen. Of je voor deze opties kiest, is erg persoonlijk en afhankelijk van jouw smaak.

Naambordje marmer met voor- en achternamen aan de muur

Naam en achternaam op een naambordje

Een andere optie is om jullie naam en achternamen op het naambordje te zetten. Dit creëert een meer familiaire sfeer. De persoonlijke keuze die je hier echter moet maken, is op welke manier je de namen op het naambordje terug laat komen.

Eén manier is om alle namen op één regel te zetten. Dit ziet er heel netjes uit, maar werkt alleen als je met één of twee andere mensen woont. Woon je in een huis met meer bewoners? Dan wordt deze optie al snel minder aantrekkelijk, omdat het naambordje dan te vol en te druk wordt.

Een andere manier om voornamen op onze naambordjes te zetten, is door de naam van jou en jouw partner bovenaan te plaatsen. Eventueel kun je dan de na(a)m(en) van jullie kind(eren) in een rijtje onder jullie namen plaatsen.

Een naamplaatje kinderen of een huisdier op naamplaatje

Wil je meer dan alleen jouw eigen naam op een naambordje zetten? Dan kun je natuurlijk ook voor de namen van jouw kinderen op het naamplaatje kiezen. Dit maakt het huisnummerbord met naam helemaal af. Het nadeel hiervan is dat je het bordje in toekomst bij zult moeten werken als er een baby wordt geboren. 

Onze tip: laat expres een beetje ruimte onder de laatste naam over. Zo is het voor de creatievelingen mogelijk om het bordje met de naam van de baby uit te breiden.
Om alle huisbewoners op de naamplaatjes naast de voordeur terug te laten komen, kun je er ook voor kiezen om de namen van de huisdieren op het bordje te laten printen. Dit is misschien niet geschikt voor ieder huisdier, maar zeker wel voor een hond of kat. Deze dieren worden vaak als onderdeel van het gezin beschouwd, dus waarom verdienen ze dan geen plekje op jouw naambord? Als je de naam van jouw huisdier een stapje te ver vindt gaan, kun je ook altijd kiezen voor het toevoegen van een sticker in de vorm van jouw huisdier of een mooie pootafdruk. Met een huisdier op naamplaatje horen ze er toch een beetje bij!

Voorbeeld van een zwart-wit naambordje met hond

Naambordje zonder naam

In Nederland is het niet verplicht om een bord met namen bij de voordeur te hebben hangen. Enkel een zichtbaar huisnummerbord aan de muur is verplicht. Hierboven is echter al wel benoemd waarom het handig kan zijn om te kiezen voor een naambordje met naam. Mocht je het in verband met privacy niet fijn vinden dat iedereen jouw naam kan zien, is het ontwerpen van een naambordje zonder naam ook nog een optie. Zo’n naambordje aan huis zonder naam ziet er vaak eleganter en stijlvoller uit dan een naambord met veel tekst erop.

Om jouw aluminium naamplaat dan erg persoonlijk te maken, zou je kunnen variëren met de look van jouw aluminium naambord. Het naambord van aluminium heeft een stoere uitstraling. Zeker als je kiest voor de rvs look van geborsteld aluminium. Ben je daarnaast bijvoorbeeld ook al op de hoogte van onze mogelijkheden als de emaille look? Bekijk ook deze optie eens!

Wat moet er op een naambord staan?

Het is handig om te weten dat er geen etiquette is voor het ontwerpen van een naambord. Dit betekent dat er geen dingen zijn die verplicht op het naambordje voor jouw huis moeten staan. Je mag helemaal zelf beslissen wat je op jouw naambord wilt zetten en op welke manier je dit doet. Met andere woorden, je kunt jouw creativiteit de vrije loop laten! 

Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat je ook een zichtbaar huisnummer aan de muur hebt hangen. Dit kun je doen door te kiezen voor een bord met huisnummer en naam of door zowel een huisnummerbord als rvs naamplaatje los van elkaar op te hangen.

Kort samengevat, naamplaatjes naast de deur zijn een geweldige manier om persoonlijkheid aan jouw huis toe te voegen. Er zijn veel verschillende manieren om ze te ontwerpen en ook de manier waarop je de namen terug laat komen zijn eindeloos. Kies hierin de mogelijkheid die het beste bij jou of jouw gezin past.

Vergeet daarnaast niet om een zichtbaar huisnummer op te nemen, want dat is uiteindelijk het allerbelangrijkste. Kies je voor een naamplaatje zonder huisnummer of gaat jouw voorkeur uit naar de combinatie van een huisnummer en naam op één naambord? Welke naam zou jij dan op een naambordje zetten?

Gerelateerde producten

Andere artikelen

Drie jongens op canvas op een zandkleurige muur
Canvas
Eva

Wat is canvas?

Een foto op canvas: populaire wanddecoratie Denk je aan wanddecoratie, dan denk je waarschijnlijk direct aan canvas. Canvas is verreweg de populairste wanddecoratie. Je kunt

Artikel lezen »