5 voordelen van koken op inductie

Zit je er ook wel eens over na te denken om van gas naar inductie koken over te stappen, maar heb je deze stap nog niet gemaakt? Na het lezen van dit artikel is jouw keus voor koken op gas of inductie snel gemaakt! Inductie koken wordt steeds populairder en dat is natuurlijk niet zonder een reden. Er zijn zelfs meerdere redenen te bedenken waarom het verstandig is om een gaskookplaat te vervangen door inductie. 

Het lezen van dit artikel kan je helpen met het maken van de juiste keuze en het krijgen van een goed gevoel bij deze keuze. Hier zijn vijf voordelen van koken op inductie die je er misschien toe aanzetten de overstap te overwegen!

Wat is inductie koken?

Voordat we de vijf belangrijkste redenen voor het overstappen naar een inductiekookplaat kunnen benoemen, is het eerst handig om te weten wat inductie koken is. Het koken op inductie kun je zien als elektrisch koken. Dit houdt dus in dat je in plaats van gas met behulp van stroom kookt. Naast dit grote verschil werkt elektrisch koken op inductie eigenlijk hetzelfde als koken op gas.

Wel zit er nog een groot verschil tussen de uitstraling van een inductiekookplaat en een gasfornuis. Een inductieplaat heeft namelijk een erg strakke vormgeving en ziet er heel modern uit. Dat komt niet alleen doordat ze in jouw aanrechtblad zijn bevestigd, maar ook omdat inductiekookplaten veel technische snufjes hebben die het koken gemakkelijker maken. 

De meeste inductiekookplaten hebben bijvoorbeeld een ingebouwde timer, zodat je in kunt stellen hoe lang jouw maaltijd moet koken. Daarnaast zijn ze ook vaak voorzien van een kinderslot wat weer erg veilig is.

Koken op inductie biedt veel voordelen

Naast de moderne vormgeving van een inductie kookplaat biedt koken op inductie nog heel veel andere voordelen. Al deze voordelen zijn dan ook voor veel personen de reden om de gaskookplaat te vervangen door inductie. Deze overstap kent wel meer dan vijf voordelen, maar we hebben de grootste pluspunten voor je verzameld.

Is inductie koken goedkoper dan gas?

Als je op inductie kookt, verbruik je minder energie dan bij koken op gas. Dit heeft een aantal redenen. Inductiekookplaten warmen sneller op dan gaskookplaten wat je veel energie scheelt. Het verbruik van inductie koken ligt op ongeveer 175 kWh per jaar! 

Bovendien kun je door de verschillende standen op de kookplaat ook de temperatuur gemakkelijk bepalen. Daarnaast bespaar je niet alleen op je energierekening door op inductie te koken, maar help je ook het milieu. Omdat er minder energie wordt gebruikt, komen er minder broeikasgassen in de atmosfeer terecht. Dus als je een manier zoekt om duurzamer te koken, is inductiekoken een goede optie!

Veiligheid boven alles

Inductie koken is een stuk veiliger dan koken op gas. Zoals eerder is genoemd, zijn inductie kookplaten voorzien van een kinderslot. Dit betekent dat kinderen niet per ongeluk de kookplaat kunnen aanzetten. De kookplaat werkt overigens ook alleen als er een pan opstaat. Hoe handig is dat?

Bovendien koelt een inductiekookplaat snel af. Dit gaat veel sneller dan bij gaskookplaten, omdat alleen de pannen voor inductie koken worden verwarmd en de kookplaat zelf niet. Het is wel het handig om te weten dat niet alle pannen geschikt zijn voor inductie koken. Kijk dus goed naar de labels als je nieuwe pannen koopt!

Daarnaast heb je natuurlijk niet te maken met een open vlam tijdens het koken, zodat je je hier niet aan kunt branden. Al met al maakt dit inductiekoken een stuk veiliger dan koken op gas.

Een pan op een inductiebeschermer met foto van een kind

De hygiënefactor

Een ander groot voordeel van inductie koken is dat het veel hygiënischer is dan koken met gas. Gasfornuizen zijn lastig schoon te maken, wat kan leiden tot een ophoping van vet en vuil op plekken waar je net niet goed bij kunt komen. Dit is niet het geval is bij inductiekoken!

Dat inductiekookplaten heel gemakkelijk schoon zijn te maken, komt door het vlakke oppervlak. Er zijn geen hoekjes en gaatjes waar vuil en vet zich op kunnen hopen. 

Op een inductiekookplaat heb je dus minder mogelijkheden om een puinhoop te maken. Maar als er toch iets over de rand van de pan morst, is dat heel gemakkelijk op te ruimen. Doordat de plaat snel afkoelt en het oppervlak glad is, is afvegen met een vochtige doek al voldoende om weer een schone plaat te krijgen.

Schone lucht in huis

Een vierde voordeel van koken op inductie is dat het geen dampen of geuren met zich meebrengt. Er komen tijdens het koken geen verbrandingsgassen vrij, waardoor de enige geur in huis die van jouw heerlijke maaltijd is. Dit is ook nog eens erg gezond!

Inductiekookplaten leiden tot een ware metamorfose

De overstap van een gasfornuis naar een moderne inductie kookplaat is niet alleen een verandering op het gebied van vormgeving en veiligheid. Het kan namelijk ook tot een echte metamorfose in de keuken leiden.

Om jouw inductieplaat er zo lang mogelijk als nieuw uit te laten zien, wil je hem natuurlijk zo goed mogelijk beschermen. De beste manier waarop je dit kunt doen, is met een inductiebeschermer. Zo ben je er zeker van dat je kookplaat een lange levensduur heeft en je er nog jaren met plezier op kunt koken. Het unieke is dat je deze beschermers helemaal op de stijl van jouw keuken kunt afstemmen!
Dus daar heb je het, de vijf grootste voordelen van koken op inductie. Ben je overtuigd en klaar om over te stappen op inductie? Neem dan eerst eens een kijkje bij alle mogelijkheden die er zijn voor het ontwerpen van een eigen inductie beschermer.

Inductiebeschermer met gepersonaliseerde template

Wat is een inductie kookplaat beschermer?

Een inductie kookplaat beschermer is een must have voor elke inductiekookplaat. De beschermer beschermt de kookplaat niet alleen tegen vuil en vet, maar ook tegen krassen die kunnen ontstaan doordat je per ongeluk spullen over de plaat schuift.

Een inductieplaat beschermer wordt gemaakt van vinyl en is gemakkelijk schoon te maken. Op de momenten dat je de inductieplaat niet gebruikt, kun je hem bedekken met de inductie matjes.

Het leukste van een bescherming voor de inductiekookplaat is misschien wel dat je hem helemaal naar jouw smaak kunt personaliseren. Zo kun je hem laten bedrukken met een eigen foto, een haarscherpe foto uit één van onze collecties of met een template die je zelf kunt personaliseren. Wat een keuze! 

Heb je hulp nodig bij het ontwerpen van een eigen beschermer? Bekijk dan eens de pagina met veelgestelde vragen. Als het gewenste antwoord hier niet is te vinden, neem dan contact op met onze klantenservice. 

Stap ook over op inductie koken

Als je op zoek bent naar een nieuwe manier van koken, is inductie zeker het overwegen waard! Met alle voordelen die het biedt, is het geen wonder dat steeds meer mensen overstappen van gas naar inductie of keramisch koken. Wil je ook van het koken op gas af? Zet dan eenvoudig de eerste stap door te kijken of je al een speciaal stopcontact voor de aansluiting van de inductieplaat hebt.

Van energiebesparing tot veiligheid en een mooie inductie beschermer, er zijn genoeg redenen om ook zelf de overstap te maken! Dus waar wacht je nog op? Kies een inductieplaat naar jouw smaak en ontwerp ook vandaag nog een unieke inductiebeschermer!

Andere artikelen

Een vierkant naambord met abstracte look wordt opgehangen
Naambordje voordeur
Thirza

Welke naam op een naambordje?

Een naamplaatje naast de voordeur heeft één erg simpele, maar tegelijk functionele reden. Een naambordje bij de voordeur maakt namelijk aan de hele wereld duidelijk

Artikel lezen »
Drie jongens op canvas op een zandkleurige muur
Canvas
Eva

Wat is canvas?

Een foto op canvas: populaire wanddecoratie Denk je aan wanddecoratie, dan denk je waarschijnlijk direct aan canvas. Canvas is verreweg de populairste wanddecoratie. Je kunt

Artikel lezen »