Welke pannen heb je nodig voor inductie koken?

Op dit moment stappen er steeds meer mensen over van koken op gas naar inductie koken. Misschien ben je zelf ook wel één van hen! Inductie koken is niet alleen milieuvriendelijker, maar heeft ook enkele andere voordelen. Zo is het bijvoorbeeld veel gemakkelijker om de temperatuur te regelen als je op inductie kookt. Voordat je echter op inductie kunt gaan koken, moet je wel zorgen dat je de juiste pannen hebt.

Pannen zijn sowieso een vereiste als je een maaltijd wilt koken, maar het is belangrijk om te weten dat niet alle pannen geschikt zijn voor de inductieplaat. Wil je weten wat de beste pannen voor inductie koken zijn, en hoe je herkent of pannen geschikt zijn voor de inductie kookplaat? Lees dan verder!

Waarom heb ik speciale inductie pannen nodig?

Voordat we uit kunnen leggen waarom je speciale pannen nodig hebt voor het koken op een inductieplaat is het eerst handig om te weten hoe inductie koken precies werkt. Het koken op een inductieplaat is een vorm van elektrisch koken. Doordat je geen gas verbruikt, is het een milieubewuste keuze! Al helemaal als je voor het koken PFAS vrije pannen gebruikt. 

In tegenstelling tot elektrische kookplaten werkt een keramische kookplaat met een magnetisch veld. Dit magnetisch veld zorgt ervoor dat alleen de bodem van de pan wordt verwarmd en niet de hele kookplaat. Door deze manier van koken, werkt een inductie kookplaat ook alleen als er een pan op de plaat staat.

Koken op inductie heeft een aantal voordelen boven koken met gas of keramisch koken. Naast dat inductie koken beter voor het milieu is, bespaart het je ook in de kosten. Zo warmt een inductie kookplaat veel sneller op dan een gasfornuis en verbruikt het gemiddeld slechts 175 kWh in een jaar. Daarnaast is het ook nog eens veiliger, omdat de kookplaat niet heet wordt. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Als je benieuwd bent welke voordelen inductie koken nog meer heeft, raden we je dit artikel met 5 voordelen van koken op inductie aan!
Omdat je bij inductie koken op een magnetisch veld kookt, zijn niet alle pannen geschikt om op een inductiekookplaat te gebruiken. Op het moment dat een pan niet geschikt is, merk je dat snel genoeg, omdat de pan niet verwarmt. Zo’n situatie blijf je uiteraard liever voor en dat doe je al eenvoudig. Het is namelijk niet lastig om te zien of pannen zogenoemde pannen voor inductie koken zijn!

Pan houten kookgerei op een inductiebeschermer beton

De beste pannen voor inductie herken je eenvoudig

Nu je op de hoogte bent van de voordelen van inductie koken, is het tijd om naar de volgende stap te kijken. Een veel voorkomende vraag is namelijk: welke pannen zijn geschikt voor inductie koken? Een kort antwoord op deze vraag is dat geschikte pannen voor de inductie kookplaat een symbool hebben.

De gemakkelijkste manier om te controleren of een pan geschikt is voor inductiekoken, is door naar de bodem van de pan te kijken. Op alle pannen die geschikt zijn voor inductiekookplaten staat namelijk een symbooltje. Dit symbool voor inductie pannen is een soort spiraal die van links naar rechts loopt. Kijk dus eens goed of jouw huidige pannenset inductie koken proof is!

Aan welke eisen moeten inductie pannen voldoen?

Als je je pannen op een inductiekookplaat wilt gebruiken, zijn er twee belangrijke eisen waar ze aan moeten voldoen. Dit zijn de volgende eisen en je kunt jouw pannen testen om te zien of ze aan deze eisen voldoen:

  • De koekenpan inductie moet magnetisch zijn.
  • De pan moet een vlakke bodem hebben. 

De reden dat de bodem van de pan van magnetisch materiaal moet zijn gemaakt, is zodat de pan goed contact kan maken met de kookplaat en daardoor snel kan opwarmen. Om erachter te komen of jouw pannen magnetisch zijn, kun je simpelweg een magneetje tegen de bodem aanhouden. Hoe beter de magneet blijft plakken, hoe beter jouw pan geschikt is voor inductie koken.

Naast de magnetische bodem bepaalt ook de vlakte van de pan of deze goed contact kan maken met de inductiekookplaat. Zoals je zult begrijpen, is hoe vlakker de bodem, hoe beter het contact. Door de pan om te draaien kun je goed controleren of de bodem vlak is.

Als je net voor de overstap van gas naar inductie een nieuwe pannenset met antiaanbaklaag hebt gekocht, is het natuurlijk zonde om deze pannen weg te moeten doen. Goed nieuws! Dezelfde pannen van gas naar inductie gebruiken is soms wel mogelijk. 

Op het moment dat jouw oude pannen zijn voorzien van een inductie symbool, nog magnetisch zijn en een vlakke bodem hebben, kun je ze op jouw inductie kookplaat gebruiken. Je hoeft dus niet per se nieuwe pannen te koken.

Wat betreft het materiaal waar jouw pan van is gemaakt, zijn er meerdere materialen geschikt voor het koken op inductie.

Kortom, kijk naar de symbolen op jouw pannen en doorloop de twee genoemde eisen om te kijken of jouw pannenset geschikt is! Als je hulp nodig hebt om te kijken of jouw pannen geschikt zijn, neem dan contact op met onze klantenservice.

Personaliseerbare inductiebeschermer zwart-wit

Zo bescherm je jouw inductieplaat als je niet aan het koken bent

Als je een inductiekookplaat hebt, is het altijd handig om te weten hoe je je kookplaat goed kunt onderhouden. Door jouw inductie kookplaat goed te onderhouden, kun je zo lang mogelijk, en met zo weinig mogelijk problemen, van jouw inductieplaat genieten. Je wilt toch ook dat je inductiekookplaat er zo lang mogelijk als nieuw uitziet?

Als je de inductie pan van de plaat hebt gehaald, koelt de inductieplaat erg snel af. Dit is natuurlijk erg veilig en maakt het mogelijk om jouw kookplaat snel met een vochtige doek schoon te maken. Op het moment dat je klaar bent met koken, de inductiekookplaat is afgekoeld en schoongemaakt, is het zonde om deze onbedekt te laten tot het volgende kookmoment.

Doordat de plaat van gehard glas wordt gemaakt, is deze namelijk gevoelig voor beschadigingen als krassen. Bovendien zie je door de zwarte kleur al snel stof en viezigheid op de plaat liggen. Nu maak je een inductieplaat makkelijk schoon, maar toch is stof sneller terug dan je lief is. Gelukkig is dit eenvoudig te voorkomen!

Een persoonlijke inductie beschermer

Wist je namelijk al dat er een speciaal product op de markt is dat je kunt gebruiken om jouw inductiekookplaat te beschermen als je niet kookt? Dit wordt een inductiebeschermer genoemd. Een inductiebeschermer is een soort plaat die je op je inductiekookplaat legt als je klaar bent met koken. 

Het voordeel hiervan is dat stof en vuil zich niet meer op je inductiekookplaat kunnen afzetten en dat de kookplaat veel langer schoon blijft. Een ander voordeel is dat een inductiebeschermer je inductiekookplaat beschermt tegen krassen, zodat jouw glas mooi blijft.

Het allerleukste is misschien nog wel dat je de inductie kookplaat beschermer naar wens kunt personaliseren. Kies je voor een eigen foto, een fraaie afbeelding uit de collectie of ga je voor een personaliseerbare template met tekst? Alles om jouw keuken naar wens te decoreren!
Voor je begint met inductie koken, is het aan te raden om te kijken of jouw pannen zogenoemde inductie kookplaat pannen zijn. Vergeet daarnaast ook zeker niet om een inductiebeschermer te ontwerpen en bestellen. Zo weet je zeker dat je goed bent voorbereid op inductie koken!

Andere artikelen

Een vierkant naambord met abstracte look wordt opgehangen
Naambordje voordeur
Thirza

Welke naam op een naambordje?

Een naamplaatje naast de voordeur heeft één erg simpele, maar tegelijk functionele reden. Een naambordje bij de voordeur maakt namelijk aan de hele wereld duidelijk

Artikel lezen »
Drie jongens op canvas op een zandkleurige muur
Canvas
Eva

Wat is canvas?

Een foto op canvas: populaire wanddecoratie Denk je aan wanddecoratie, dan denk je waarschijnlijk direct aan canvas. Canvas is verreweg de populairste wanddecoratie. Je kunt

Artikel lezen »